lördag 31 augusti 2024

Resdag

Uppsalastudenten åkte till Uppsala i onsdags, men pga stor packning tog hennes föräldrar en tur till studieorten idag. Leveransuppdrag, liksom. Hela bagaget var fullt, inte minst av böcker. Det märks att hon jobbat på bokhandel i sommar, om man säjer så. 

Pyjamasbåten i morse, i Uppsala halv elva. Hann sitta och dricka en god kopp nybryggt kaffe i studentlyan innan vi körde till ICA Maxi och fyllde studentens kylskåp. Sen direkt tillbaka till färjan igen. Hemma på Fridhem kl 19. Alltid mysigt att träffa student, kul att träffa kollegor på båten, oändligt skönt att komma hem igen. 

Imorrn är det sovmorgon. Definitivt sovmorgon. 

Är helt svettig

Åkej. Har tittat på friidrottslandskampen Finland-Sverige. Sista grenen var avgörande för herrkampen och det var scjuuukt spännande. 

Nu måste jag vila. 




fredag 30 augusti 2024

TGIF

Pendlardag 7 av 15. Firade att det är fredag med att äta pizzalunch tvärs över gatan från sjukhuset. Spännande flygresa hem i åskväder, men det gick bra det också. 

Fick kräftsoppa till middag. Yum. 

torsdag 29 augusti 2024

Vardagslyx



En av favoritkollegorna från färjan kom cyklandes till Fridhem. Med kräftor och bubbel och supertrevlig sambo. Visade sig vara exakt vad jag behövde för att hela denna trökiga pendlarvecka skulle bli en riktigt bra vecka. Minns knappt när vi ätit kräftor senast. Gott, ju. 

En dag till. Sen tar vi helg. 

onsdag 28 augusti 2024

En tredjedel avklarad



Bilden ovan får illustrera mina dagar just nu: Mestadels väntan. Väntan på flyg, taxi, behandling och tillbaka igen. Och igen: jag ska inte klaga. Jag är cancerfri efter operationen och min behandling är förebyggande. Min strålbehandling syftar inte till att bli av med några tumörer utan den ska bidra till att skräpet inte kommer tillbaka. Får påminna mig om detta. 

Det är åtminstone inget fel på utsikten. Den stora byggnaden strax till vänster om mitten är Ms jobb. 




tisdag 27 augusti 2024

Dag 4 av 15

Åbo var sig likt idag också. Är redan rätt trött på dagspendlandet, men biter såklart ihop. På’t igen imorron. Och dagen efter. Oh well. 

Storasyster packar för retur till Uppsala imorron. En av killingarna i hagen har lärt sig gå ut och in genom elstängslet som att det inte fanns. M har ätit jobbmiddag i människobyn. Jag kom äntligen ihåg att ta mitt körkort och min jacka från bilen sen umeresan. Life goes on. 

måndag 26 augusti 2024

Måndag igen

Kan hälsa från Umeåstudenten att
1. han har sovit gott i sin nya säng
2. skrivbordet han skruvade ihop ikväll blev superbra.

Nu kommer fastighetsfolket och hämtar de hittills hyrda möblerna imorgon och vi håller tummar och tår att inte tvättmaskinen ingår i det paketet?!

Själv tog jag en tur till Åbo dådå. En femtedel avklarad. Gott så. 

söndag 25 augusti 2024

Hemma!

Efter att vi packat ihop min extramadrass från golvet i studentlyan gjorde vi ännu en rockad som man kan bo i tills tisdag. Att en säng i vägen för bokhyllan ett par dagar går ju bra. 

Startade körningen från Umeå efter frukost. Mellanlandade i Ikea i Gävle för ett par stolar hem till Åland. Trevligt träffa kollegorna på färjan. 

Cirka oändligt skönt att komma hem. Men har haft en supermysig helg. 

Om jag är sugen på att åka till Åbo imorgon? Well. Måttligt. 

lördag 24 augusti 2024

Heldagsprojekt



Pysseldag dådå. Innan frukost hade jag fållat upp mörkläggningsgardinerna som varit uppnålade med säkerhetsnålar sen inflyttningen. 

Ikea-runda för inköp av säng, ivarhyllor, skrivbord och ny taklampa. Sen dagens bästa: bullfika hos Elsa. 



Skruvade möbler fram till middag. Lite pyssligt att få plats eftersom de hittills hyrda möblerna hämtas upp på tisdag. Som ett femtonspel, ungefär. Men det gick bra det också. 



Late night update

Hej från Ume. 

Har precis ankommit studentlyan i Umeå. Hämtades av Umeåstudenten från flygplatsen efter dagens behandling och åkte direkt till färjan. Sen körde vi. Tills vi kom fram. Och nu ska vi Sova. 

Over and out. 

torsdag 22 augusti 2024

Dag 1 av 15

Jonämen Lagerarbetarn och jag gick ju iland igår kväll dådå. Han enligt plan, för sista gången den här sommaren, jag lite mer påtvingat efter ett tredagarspass. 

Idag var första dagen på min strålbehandling. Dagspendling till Åbo står på agendan i sammanlagt 15 vardagar. Dagarna som följer lär bli synnerligen likadana som dagen idag. Incheckning på Mariehamn International halv elva, takeoff elva. Taxi från flygplatsen i Åbo till universitetssjukhuset, väntan på behandling. Behandlingen tar två minuter. Mer väntan. Samma resa fast åt andra hållet, landar i Mariehamn kvartifem. 

Behandlingen känns ingenting över huvud taget. Ikväll har jag lite ont i bröstet, men det kan lika gärna vara inbillning som nån verklig effekt av strålningen. 

Åker imorgon igen dådå. 

onsdag 21 augusti 2024

Filmstjärnorna

Det sista jag gjorde på jobbet igår kväll var att tacka ja till att vara med i en reklamfilminspelning. Det första jag gjorde i morse, innan butiken en öppnade, var att spela shoppande gäst i reklamfilmimspelning. 



Herregud, att jag aldrig lär mig att hålla min mun? 



Oh well. Jag gissar att slutresultatet blir bra bara proffsen klippt klart och att jag inte kommer att synas i särskilt många sekunder. 

Min 15 år gamla tröja hade åtminstone fin färg, sa marknadschefen. 

tisdag 20 augusti 2024

Faciliteterna

Veckomöte idag. Gillar vår tjusiga möteslokal. 



Utsikten från kafferasten är också ok. 




måndag 19 augusti 2024

Hej från båten

På färjan är det sannerligen sensommar. Den mest hysteriska sommarstressen är över och man kan gå genom butiken och man hinner prata med gästerna. Lillebror kämpar lite för att upprätthålla arbetslusten de sista tre arbetsdagarna. 

Hemma har Bokhandlerskan haft ledig dag och plockat tomater. 



Och Fotografen verkar ha letat fram fotoutrustningen inför den mörkare årstiden. 




söndag 18 augusti 2024

Sensommardag

Får som vanligt lite bråttom sista lediga dagen och försöker hinna med allt jag tänkt/velat göra under veckan. Plocka svamp, till exempel. 



Hittade inte nåt vi ville ta hem, men gå i sensommarskog är ju alltid trevligt ändå. 

Försökte också fortsätta städprojektet i Magasinet. Fy, så tråkigt det är att städa och sortera. Just nu kan man i princip se golvet i själva Magasinet, medan golvet ute i Bastun havererat pga allt vi burit ut. Vi kämpar på. 



En som också kämpar på är Hector. Är det inte igelkottar att skälla på så är det stora gröna larver som försöker hoppa iväg från nyfikna hundnosar. 



Hade tänkt hinna ut med båten en sväng men la ner det pga kallt och blåsigt. Packade väskan för några dagars jobb i stället. 

Sover ombord. Den hytt jag haft över sommaren är nu någon annans och jag har fått en jättehytt med soffa, läderfåtölj och kylskåp. Blir nog bra. 

lördag 17 augusti 2024

I goda grannars lag

En lördag med ovanligt många lediga, hela tre stycken. Endast Lagerarbetarn saknades. Storasyster och jag tog en tur till stan, M gjorde lunchpankisar på stekhällen. 



Bjöd in stuggrannarna på pizzakväll. Blev jättemätta. Skrattade mycket och fick ta del av många historier. 




fredag 16 augusti 2024

Det blir inte alltid som man tänkt

Trodde jag skulle göra en ryslig massa nytta idag, för att med gott samvete kunna göra bara spontana saker i helgen. Det visade sig att jag inte gjorde nån nytta alls idag. 

Hade till exempel tänkt fortsätta med det påbörjade städprojektet i Magasinet, det som just nu är cirka fem gånger rörigare än innan jag startade. Men det började regna, så det hände inte (projektet är inomhus, så är osäker på kopplingen där). Hade också tänkt gå långpromenad med hunden, men ja, det regnade. Kokade heller inte plommonmarmelad, och hur jag än försöker kan jag inte skylla det på vädret. 

Nå. Jag gick upp till landsvägen med hunden, såg en bil på Torpet och satt sen och pratade med Torparfarbror en lång stund. Mycket trevligt, han har varit här så lite i sommar. Och så har jag klippt tovor från katten. Och gjort mycket goda fisktacos. 

Nu tar vi helg. 

torsdag 15 augusti 2024

Hon är snygg ändå

Den här fårgeten (ett får som tror hon är en get, reds anm) har lyckats bryta av ett horn. Det var en rätt blodig historia och hon har fått nån slags plåstersmörja på stumpen för att inte dra till sig flugsvärmar. 



Elsa är trots det lika glad som vanligt och kommer först när det finns chans för kli bakom öronen. Tydligen gör det inte ont att bryta av horn. Bra det. 




onsdag 14 augusti 2024

Utflykter



Dagens utflykt nr 1: En flygtur till Åbo och universitetssjukhuset Tyksen för ett planeringsmöte kring min strålbehandling. Det visar sig att den börjar nästa torsdag och består av 15 tillfällen. Ska flyga t/r dagligen. Och inte använda deodorant på ca 5 veckor. Kan inte bestämma mej för vilket som verkar mest påfrestande. Oh well

Dagens utflykt nr 2: Skjutsade Lagerarbetarn till färjan på kvällen. Han har ett sista arbetspass kvar innan han åker tillbaka till Ume. Får en märklig känsla av att sommaren snart är över? 

måndag 12 augusti 2024

Man blir ju arg

Inkräktare. Förgrömmade inkräktare. Taggiga är dom åxå. 






Ursäkter, ursäkter

Nyhemkomna sjömän orkade inte ens försöka undersöka lunchmöjligheterna i Fridhems kylskåp. Köpte hem thaimat från det lokala haket. Var mycket nöjda. 




God morgon

Det verkar ha blåst lite på Fridhem? 




lördag 10 augusti 2024

Snart så

Nästsista dagen ombord och som vanligt är det den tröttaste på hela veckan. Längtar hem. Snart så. 

Det märks att högsäsongen är över, det är liiite mindre trångt och stammisarna vågar sig tillbaka. Sommarjobbarna, studenterna, tackar för sig och återvänder till studieorterna, men några är ännu kvar. Lillebror har ett pass kvar innan det är hans tur. 

Ikväll är det sommarfest ombord, det bjöds på lite mingel och tack för sommaren. Några orkar längre än andra och jag har tackat för mig. Hann vara med på musikfrågesport (svårt!) och höra spontansång av duktig matros. Gissar att de tappraste av ungdomarne kan vara lite trötta imorron, men dom brukar ju orka jobba ändå. 

torsdag 8 augusti 2024

När det känns för långt till hytten

Där uppe på ölpallen, strax under taket, hittade jag en kollega som tydligen hade rast. 




onsdag 7 augusti 2024

Nämen?

Titta vad som försiggår på Fridhem då? 





Fridhemsbåten är i sjön och ute på tur. Ser härligt ut, det gör det. 

Meeen jag är ju också på en båt och ser solen. Ibland. En (mycket) kort stund åt gången. 




måndag 5 augusti 2024

Ett av sju

Dag ett av arbetsvecka. Lätt snurrig i huvvet efter en heldag i kassan, men har varit kul. Njöt av solnedgång med trevlig kollega på popdäck sista resan, mycket bra koncept. 

Lillebror stack ut på löprunda direkt vi kom i kvällshamn, mycket imponerande. 


söndag 4 augusti 2024

Redo för jobb? Antagligen.

En skön helg är till ända. Storasyster har haft besök från Uppsala så vi hemmahängare har agerat Bed’n Breakfast-värdar. Dukat fram frukost, bakat pizza och hållit romprovning. Mysigt. Har också klippt gräs och röjt sly (till getternas förtjusning), underhållet av gården sköter ju tydligen inte sig själv. 

Nu: ska sova ombord för att vara redo för arbetsdag imorgon. Gonatt. 




lördag 3 augusti 2024

Nu börjar det ordna upp sej

Det har druckits alldeles för lite rosévin i sommar. Åtgärd krävs. 




torsdag 1 augusti 2024

Nu blev det så här

När jag som bäst planerat vad jag skulle göra med en ledig fredag kom en fråga från färjan om jag kunde komma på jobb. Det kan jag väl dådå. 

Hem igen imorgon kväll. Har vi sagt. Den som lever får se. 




Lediga

Hade en av sommarens få 4/4-dagar igår, när hela familjen var ledig samtidigt. Nån var ute och sprang (med nya skorna, och nu verkar det ha blivit rätt!), nån tog en cykeltur och en tredje åkte och badade med kompisar. Själv låg jag mest i hängmattan. Avslutade dagen med att skjutsa Lagerarbetarn till arbetsplatsen på kvällen, nu är han igång med nästsista arbetsveckan för den här sommaren. 

Idag? Vi fortsätter göra mycket lite, tror jag.