lördag 9 april 2016

Hälsningar från Ängsdal

Svaret på den eviga frågan "Var ska vi gå med hunden idag?" blev idag "Vid Ängsdal.". Ett väldigt trevligt alternativ som vi inte kommer ihåg så ofta.

Ängsdal är en bit bort, så vi tar bilen dit. Det är platsen där min farmor föddes och bodde tills hon var i 12-årsåldern. Hon har skrivit en liten barnbok med kapitel om äventyren med syskonen, så vi har en ganska bra bild av hur det såg ut för 90 år sen.

Idag finns bara husgrunden kvar, och en tegelhög från skorstenen. Och körbron där ladugården stod. Vi stegade upp grunden och bestämde oss för att huset nog varit ungefär lika stort som Fridhem är idag, men sa att det kanske inte fanns några rum på vinden. Vi vet att det fanns en vind, för det står i boken att hon som blev min farmor hittade ett så fint blommigt tyg där, hon klippte en bit som hon sydde en klänning till dockan av. Tyget visade sig komma från mammans söndagsklänning, så det är klart att det var fint.


En Lillebror på husgrunden
Utfallsdiket finns också kvar, Amerikadiket där barnen på Ängsdal turades om att åka i nedströms i mammas tvättbalja. De lekte att de åkte till pappan som var i Amerika ett par år för att tjäna ihop lite pengar. Idag var det inte så mycket vatten att det blev nåt skum, sånt de lekte att var vispgrädde, snömos. 

Amerikadiket
Och titta, våren hade kommit till Ängsdal idag. 

Vårblomma. Blå.

Fler bilder från promenaden finns här.



2 kommentarer:

  1. Du glömde håååålet!

    Ajabaja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen det fanns ju ingen bild på det lixom.

      Men så här då: I köket (f d köket) finns en jordhög där Någon grävt ett hål. Ett sånt där spännande hål där Någon kanske rentav bor? Vi bestämde oss i alla fall för att ingen var hemma, och eftersom Hector inte ens ville nosa på hålet så hade nog ingen varit hemma på väldigt länge.

      Bättre?

      Radera